Jan på English Bookshop tipsade mig om den här roliga listan över tvillingskildringar i litteraturen. In och titta ni med, det finns mycket läsvärt där! Själv har jag ju i egenskap av tvillingmamma en naturlig koppling till tvillingskildringar, men faktum är att jag alltid har fascinerats av tvillingar och mer eller mindre aktivt sökt mig till skildringar av dem i litteratur och film. Från Sweet Valley-tvillingarna Wakefield och Arild och Rosilda hos Maria Gripe till Joyce Carol Oates tvillingmani som Rosamond Smith (i sig en – mörk, ännu mer våldsbenägen – tvilling till ”JCO”, förstås) och, givetvis, David Lynchs besatthet av dubbelgångare, lookalikes och shadow selves i verk som ”Twin Peaks”, ”Mulholland Drive” och ”Lost Highway” har tvillingmotivet alltid fängslat mig. Så mycket utrymme för frågor kring arv och miljö, identitet och relationer, plus att tvillingar – förlåt mig nu, E och A, ni vet att mamma älskar er över allt annat! – är lite småläskiga och allmänt freaky (eller åtminstone har potential att bli i, säg en mörk thrillerinramning med Lynchvibbar). När jag fick reda på att jag väntade enäggstvillingar kallade ultraljudssköterskan det för ”naturens mest perfekta missbildning”. Fint formulerat, tycker jag.
Några böcker från listan som jag läst och särskilt vill rekommendera:
- ”I Know This Much Is True” av Wally Lamb (underbart episkt och Great American Novel-storvulet. Ståpäls och tårar hela vägen genom de drygt 900 sidorna – glöm inte näsdukarna!)
- ”Her Fearful Symmetry” av Audrey Niffenegger (enäggstvillingar, spöken och Highgate Cemetery, vad mer kan en flicka begära?)
- ”The Thirteenth Tale” av Diane Setterfeld (mysrysigt, atmosfäriskt och totalabsorberande – när ska Diane Setterfeld skriva en ny bok?)
- ”The God of Small Things” av Arundhati Roy (en av mina största läsupplevelser under slutet av 90-talet, fast jag tänkte faktiskt aldrig på tvillingtemat…)
- ”The Last Child” av John Hart (fullkomligt hjärtekrossande thriller/uppväxtskildring med rejäla sorgkanter)
- ”The Secret Lives of the Twins” av Rosamond Smith (aka Joyce Carol Oates)
- ”Juno & Juliet” av Julian Gough (lättläst och välskriven skildring av irländska tvillingsyster. Vill minnas att det finns några partier som andas gubbsjuka, dock)
Kan ni komma på några fler böcker där tvillingar är med som inte nämns i listan? I så fall: shoot! Min devis: man kan aldrig få för många litterära tvillingskildringar.
Två favvotvillingpar.
_Among Others_ av Jo Walton. Mori är ju tvilling, och fastän hennes tvillingsyster är död innan boken börjar är hon högst närvarande.
Samma scenario som i en av böckerna jag listar ovan (säger inte vilken, dock). 🙂
I stället för Sweet Valley-tvillingarna (jag är för gammal) läste jag om Sivar Ahlruds tvillingdetektiver när jag var barn. Jag läste om några av böckerna för kanske fem år sedan och de var helt OK, i alla fall de tidiga.
Därtill surrar det vagt i bakhuvudet av en helt annan typ av tvillingskildring. Återkommer om surret blir tydligare.
Återkom gärna! Vet av egen erfarenhet att det kan ta ett tag innan surrandet övergår i något annat, mer konkret. 🙂
I A Game of Thrones har du ett tvillingpar som står varandra väldigt nära, Cersei och Jaime Lannister. Kanske något för din fantasysommar? 😉
Oooh yes! Fick faktiskt hem A Game of Thrones häromdagen, så fantasysommaren är so on! 😀
jag har också alltid fascinerats av tvillingar, speciellt i litteraturen. kanske en av orsakerna till att min absoluta favoritbok i tonåren var ”jag saknar dig, jag saknar dig” av peter pohl. jag läste faktiskt om den för kanske ett år sen, och – förvånande nog, får man väl säga, med tanke på vissa andra ”mästerverk” jag gillade i den åldern – den var mycket läsvärd fortfarande, tyckte jag!
Åh ja, Jag saknar dig, jag saknar dig! Helt fantastisk, och som jag grät! Har för mig att den ska bli film snart.
jo, det var ju så sant! hade nästan glömt bort att jag läst det (för ett par år sen eller så…), men enligt imdb har den premiär 19 augusti (i Sverige i alla fall). det blir intressant!
(incidentally: den finska titeln är tydligen ”sinä ja minä ikuisesti” = du och jag för evigt. det är ju helskumt! det är väl just att hantera att det INTE är de två för evigt som är själva grejen)
Men åh! Enid Blytons ”Tvillingarna på St. Clares”! Min anglofili var så svår redan vid unga år att jag läste den här serien flera gånger, fastän jag hade invändningar mot rätt mycket i böckerna. Jag saknade en George!. (Och trots dessa böcker och fantastiska ”Hemlängtan” – som skulle varit mitt Magorian-val i efterkrigslitteratur – så slösade jag bort rätt många timmar genom att fantisera om att jag skulle få gå på internat. I England, givetvis.)
Hur har jag missat Tvillingarna på St Clares? Är det Kittys och Sweet Valley-tvillingarnas fel, månne?
Såg du förresten att jag varit i Enid Blytons hemstad? Inte så mycket som ett minnesmärke över henne där. Eller jo, de hade döpt om gatan hon bodde på till Blyton Close men huset hade de rivit. Gaah!
Ja, jag läste det. Att säga att jag är avundsjuk vore ett gravt understatement. Är de helt galna?! Kvinnan skrev ju 1) böckerna med en av de första feministiska hjältinnorna, fortfarande en av mina största litterära hjältar; 2) böckerna med världens bästa frukostvanor, och efter att ha läst de där böckerna är jag hellre lite rund än hungrig. Fram för ett bättra kroppsideal, tack för det Enid; 3) naturskildringarna i dessa böcker(Ginsthäckar! Böljande kullar! Klara källor som dyker upp mellan tufsar av frodigt gräs! Hundratusentals ungar måste ju ha fått samma naturromantiska känslor för engelsk landsbygd som jag (och i förlängningen ådragit sig svårartad angolfili = turistpund till UK!). Vansinne.
Du har väl inte glömt 80-talsplågan Vindsträdgården av Virginia Andrews, där bl.a. tvillingarna Carrie & Cory hölls inspärrade av sin galna mor!
Åhå, var de tvillingar? Jag missade faktiskt hela den 80-talsplågan med ett par barmhärtiga år (är född 1980 och började inte intressera mig för mer vuxen litteratur förrän i början av 90-talet, och då gick jag rätt på Stephen King).
Åh, men då har du ju också missat stor litteratur som Sidney Sheldon, Judith Krantz, Shirley Conran, Barbara Taylor Bradford…Listan goes on. Det finns en orsak till att jag inte läser kärleksromaner och ”Chicklit” och vägrade ”Sex and the City”. Om jag är snäll säger jag att hjältinnorna fick utstå mycker mer i åttiotalsromanerna och ändå lyckades de klättra ur sina avgrundsdjupa svackor och nå stjärnorna, killarna var mycket snyggare, ingen var så tuff som vissa av de här kvinnorna (Samantha versus Maxi Amberville? du får SÅ mycket spö, Samantha) och vad är Manolo Blahniks mot Hermèsscarves och Laliquekristall? Svar: ingenting. Om jag är elak däremot stavas svaret: avskräckt.
Smygläste faktiskt några av mammas Judith Krantz (som hon ”felbeställt från bokklubben…”) i tonåren. Var särskilt förtjust i Princess Daisy och Scruples, med den vildsinnade, envisa Billie. Hade också en kort Jackie Collins-fas (som nog egentligen aldrig gått över – blir lite sugen på att läsa henne då och då men mitt litterära överjag brukar stoppa mig, tyvärr). De andra, däremot, missade jag.
Har du läst Tvillingsystrarna av Tessa de Loo? Om två systrar som skils åt vid tiden för andra världskriget – den ena växer upp i Tyskland och den andra i Nederländerna. Bra bok som också blev en bra film.
Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl och Alltid den där Annette innehåller också tvillingteman.
Och Tordyveln flyger i skymningen med sina tvillingstatyer, så klart 🙂
Hmm. Vet med mig att jag lånade hem den från biblioteket häromåret pga just tvillingtemat, men läste jag den? Nej, så här var det: jag bloggade om lånet och blev avskräckt av en bokhoraläsare som hävdade att den var kass. Men nu när du säger att du gillade den blir jag sugen på att låna och – ta da! – faktiskt läsa den också.
Oh ja, tvillingstatyerna!
Den hemliga historien? 😉
Såklart! Veckans ”duh!”-ögonblick där, får väl skylla på förkylningen. 😉
Tänkte också på den, men var för långsam.
Mm, ett av mina favoritteman faktiskt. Sweet Valley-tvillingarna, men också Enid Blytins tvillingar på internatskolan(!!) S:t Clare. Några Tvillingdetektiverna-böcker, men dem gillade jag aldrig särskilt mycket.
Gillade ”The Hour I Firs Believed” av Wally Lamb, och har alltid då och då petat på ”I Know This Much Is True”. Nu, med en Kindle till hands, känns det mer sannolikt att jag kommer igenom en 900-sidors bok 😛
Shit, du är verkligen helt hooked på Kindle! 😉 Men jo, tycker absolut att du ska ta dig igenom I Know This Much Is True, oavsett lässätt. Otroligt bra bok. Ett av Oprahs allra bästa bokklubbsval.
Nåmen du förstår, jag hamstrar ju alltid åt mig böcker, och då tänker jag att det är bra att hamstra till den. Med tanke på min sprängfyllda bokhylla, och så att jag senast på bröllopsresan i november kan ta med den och kolla vd jag allt har hunnit hamstra men inte läsa under de senaste månaderna 😛
Vill få fört till protokollet att jag fortfarande älskar pappersböcker över allt annat! 🙂 Och att jag antagligen aldrig kommer att våga mig på att testa en ljudbok. Text ska det va’!
Smart tänkt att sprida ut hamstrandet!
The Distant Hours av Kate Morton har ett tvillingpar (läser den just nu). Finns säkert fler, men jag kommer inte på någon mer nu.
Fotografen Mary Ellen Mark delar ditt intresse. Fascinerande bilder här: http://www.maryellenmark.com/books/titles/twins/index001_twins.html
Jättefina, lätt kusliga bilder. Tack för länken!
jag älskade sweet valley tvillingarna! jag har hur många böcker som helst av dom. Var fakstikt och tittade igenom samling för bara någon dag sen=) det roliga är att barnen på mitt jobb också är helt galna i dom. 15 år senare=)
Kul att höra att dagens barn fortfarande läser och gillar Sweet Valley-tvillingarna! Upptäckte en hel hop med böcker i serien när jag var på Astrid Lindgrens barnsjukhus för något år sedan, så jag hade på känn att böckerna fortfarande var aktuella.
Tvillingarna i ´”De välvilliga” -Jonathan Litell. Funderade ett bra slag innan jag sökte den litterära genren över tvillingtråden i den tjocka boken, någon annan som också gjort det?
“Naturens mest perfekta missbildning”. Så galet fint sagt 😀 Tack för alla fantastiska tips! Googlar som en galning nu 😀
Jag är också intresserad av tvillingar, men av en något annorlunda anledning. Jag är intresserad av tvillingars band, men också av de upplevelser av särskilt slag som tvillingar ofta rapporterar, som ibland påminner om telepati. Jag är forskningsstuderande vid ett universitet i London och har hittills undersökt engelska tvillingars upplevelser, med ganska spännande resultat och vill nu göra motsvarande undersökning bland svenska tvillingar, t ex om en tvilling gjort sig illa och den andra tydligt känt av detta. Det kan också bli aktuellt med experiment på telepati och då vid Göteborgs Universitet som jag samarbetar med. Kontakta mig gärna omni vill veta mer, Göran Brusewitz, på epost, goran.brusewitz@bredband.net eller via sms, 0708-103532.