Jag läser väldigt lite modern svensk spänningslitteratur. Det är, kan man kanske tycka, aningen nonchalant och inskränkt av mig, särskilt om man betänker vilken storkonsument jag är av anglosaxisk spänningslitteratur. Ändå: det går inte att komma förbi det faktum att majoriteten av nyskriven svensk spänningslitteratur, ställd bredvid de anglosaxiska kollegerna eller varför inte guldårens mästerverk av Trenter och Lang, saknar något väsentligt. Ett genomarbetat språk som glimrar till, karaktärer som stiger ur pappersdockestadiet och blir levande människor. Till exempel. (Johan Theorin, du är undantaget som bekräftar regeln! Längtar efter ”Sankta Psyko” trots det tvivelaktiga namnet. Kanske klarnar allt när jag läst boken.)
Därför, mina vänner, är jag glad över att nu kunna rapportera att jag läst en alldeles nyskriven roman som, om man är underförstådd med att ”spänning” är ett vidare begrepp än ”polisroman”, går att placera i spänningsfacket. På svenska, av en ung svensk författare. Och – jag gillar! Mycket.
”Den enögda kaninen”, som utkommer ett drygt år efter den uppmärksammande debuten ”Fallet Vincent Franke”, utspelar sig i Dalen, en sommarloj liten håla på västkusten. Dit har David, numera bosatt i Stockholm där han studerar filosofi, återvänt för att tillbringa sommaren tillsammans med sina barndomsvänner. Redan första dagen får David reda på att det finns ett övergivet, för omvärlden okänt hus i utkanterna av Dalen. Där kommer David och hans vänner att tillbringa många alkoholindränkta kvällar och nätter under sommaren. När det står klart att hans gamla vänner börjat ägna sig åt inbrott runtom i Dalen uppstår spänningar i gruppen, och samtidigt som sommarhettan blir allt mer tryckande rör sig David och vännerna allt närmare avgrunden.
Redan på tredje sidan imponerar Christoffer Carlsson stort på mitt hopplöst bultande gamla indietanthjärta genom att citera det våldsamt underskattade 90-talsbandet Hefner (ett band som jag dessutom själv refererade flitigt till i allt jag skrev som tjugonånting). Detta gör mig förstås extra välvilligt inställd till romanen i stort, men jag tror inte att det är indietöntblindhet som är den avgörande faktorn här. Snarare ligger min huvudsakliga förtjusning i hur exakt och väl Christoffer Carlsson lyckas förmedla stämningar och platser. ”Den enögda kaninen” har, åtminstone inledningsvis, ett långsamt, snudd på lojt, tempo. Som läsare får man god tid på sig att bekanta sig med karaktärerna och hur de förhåller sig till varandra, samtidigt som små, små skärvor av paranoia och inre slitningar i gruppen placeras ut så att det slutliga händelseförloppet – som, liksom i Donna Tartts ”Den hemliga historien”, avslöjas redan i det inledande kapitlet – blir mer begripligt. Här finns många fina ögonblicksbilder som dröjer sig kvar på näthinnan. Samtidigt som ”Den enögda kaninen” är en mörk och suggestiv spänningsroman som berör grov brottslighet, narkotika och ond, bråd död finns här scener som jag nästan är frestad att kalla mysiga. De soldränkta kvällarna i ödehuset där det grillas, dricks, liggs och pratas ter sig mellan varven som ett slags utopi. En plats bortom den verkliga världen, där den där framtidsångesten som varje tjugoplussare bär inom sig åtminstone tillfälligt kan hållas stången genom gemenskap och mer eller mindre olagliga substanser. Det faktum att man som läsare från första sidan vet att allt kommer att gå åt helvete bidrar också till den kluvna känslan av bitterljuvhet, ett (ur läsarsynpunkt) redan förlorat nu.
Just kopplingarna till ”Den hemliga historien” är givetvis ytterligare en anledning till att jag nu sitter och skriver en regelrätt hyllning av något (i min värld) så apart som en dagsfärsk svensk roman med thrillervibbar. Den uppmärksamme kan nämligen hitta åtskilliga beröringspunkter mellan Carlssons och Tartts romaner. En av dem – greppet att redan i första kapitlet avslöja den kommande katastrofen, som senare kommer att prägla berättandet – har jag redan berört. Men här finns även Justine och Julian (namne, förstås, med grekiskstudenternas lärare), ett lätt incestuöst syskonpar med faiblesse för vita kläder, och något i Davids tonfall och roll – beläst och naiv på samma gång, och i egenskap av hemvändare något av en outsider i händelseförloppet – andas Richard Papen. Även skildringen av förlorad oskuld, trasiga vänskapsband och lockelsen i att förlora kontrollen är väldigt ”Den hemliga historien”. Det skulle kunna bli plagiatvarning, men författaren är tillräckligt trygg i sin egen författarröst – och kan sin Tartt tillräckligt väl – för att det ska landa på rätt sida. Snarare blir kopplingarna till Tartts roman något som ytterligare förhöjer såväl intrig som stämning. Och, ärligt talat, kan man få nog av snygga ”Den hemliga historien”-referenser? Knappast, va?
Ni har säkert redan fattat galoppen, men jag blev oerhört förtjust i ”Den hemliga kaninen” och kommer att rekommendera den hejvilt – till min deckarälskande man, till deckarfobiker med ”Den hemliga historien”-faiblaisse (jag tittar på dig, Bokstävlarna!), till folk som är ute efter spännande och välskriven strandläsning i sommar… Precis så här vill jag att nutida svensk spänningslitteratur ska vara.
Haha! Här talade du även till mig. 🙂
”till deckarfobiker med ”Den hemliga historien”-fablaisse”
”Den hemliga historien”-fans måste definitivt kolla upp den här!
Oj vilken hyllning! Denna kanin måste flås.
Do it! Jag blev jätteöverraskad över hur mycket jag gillade.
Så himla roligt, meningarna verkar onekligen gå i sär om den här boken. Jag gillade Vincent Franke och mina elever är också igång och läser och uppskattar, faktiskt. Kommer förmodeligen läsa den här också. Speciellt nu.=)
Jag tillhör den där (verkar det som) väldigt lilla skara som aldrig fastnade för Carlssons debut förra året och därför har jag inte ens kollat upp den nya boken måste jag erkänna. Men det låter ju väldigt intressant och bra det här, nästan så att jag måste ge honom ett försök till… DHH-vibbar får ju aldrig missas eller undervärderas.
Jag har faktiskt inte läst ”Fallet Vincent Franke” men har förstått att den nya boken är väldigt annorlunda i stil och tempo. Tror att du skulle gilla!
Du hade inte ens behövt spela ut ”Den hemliga historien”-kortet, Helena! Även mitt gamla indiehjärta klappar hårt för Hefner, så bara den referensen hade räckt för att få mig intresserad. 🙂
I had you at Hefner, alltså? Mmm, anade nästan det, men ville vara på den säkra sidan. 😀 Synd att de blev kassa efter 1998, bara. (Hefner, alltså.)
Jag brukar låtsas om att Hefner inte gjort något efter 1998. Det känns bättre så.
[…] biblioteket. Och så dök Christoffer Carlssons Den enögda kaninen upp på posten också (efter Helenas hyllning är jag redo att ge honom en ny chans efter Fallet Vincent Franke som jag inte var direkt […]
Det låter mycket spännande. Måste läsa! Vad gäller svenska deckare i allmänhet så håller jag med dig,Trenter och Langs tidiga böcker är i särklass men av samtida deckare så tycker jag att Åsa Larsson faktiskt är minst lika bra som Theorin. Tack för en mycket läsvärd nyupptäckt blogg förresten 🙂
Tack själv för att du hittade hit! Jo, Åsa Larsson är läsvärd också.
[…] om dess existens levde jag mitt liv som om allt vore som vanligt. Men så började det skrivas och Helena recenserade stjärnögt och Den hemliga historien nämndes mer än en gång (av författaren […]
[…] plötsligt börja drickas blaskigt snutkaffe? Skulle de fina DHH-vibbarna som jag glädjes åt i ”Den enögda kaninen” vittra sönder i förhörsrum och smygsupande kriminalkommissariers vardagsrum? The horror, the […]
[…] om boken har Bokföring enligt Monika, Läsa & Lyssna, Helena Dahlgren, Fru E:s böcker, Fiktiviteter och […]