Förresten, en liten halv-off topicgrej angående ”Black Swan Rising”. USEL kvalitet på Random House-pocketen! De första hundra sidorna ramlade nämligen ut trots att varken klåfångriga barnhänder eller badvatten hunnit vidröra boken (än). Alltså måste jag nu antingen tejpa in sidorna alternativt köpa ett nytt exemplar, för det här känns som en bokserie jag vill ha kvar i min skräck och fantasy-hylla, för klappande och eventuell omläsning. Irritationsfaktor? Hundra. Det är verkligen snillen spekulerar-nivå på mina kunskaper om bokbindning (eller snarare boklim när det gäller pocket, va?), men kan böcker reagera på att vistas länge i direkt solljus? Minns nämligen att samma sak hände med en Harry Bosch-deckare som jag intensivläste i den spanska solen. Om det nu skulle vara så att ”Black Swan Rising” reagerat på solljus genom att bokstavligt talat gå upp i limningen så vore det sjukt kul, med tanke på vampyrinnehållet.
Har ni råkat ut för böcker som gått sönder trots varsam hantering? Ser ni något mönster i vilka typer av bokformat – eller för all del väderleksförhållanden – det här brukar gälla?
Engelska pocketar är i regel i avskyvärd kvalitet om man jämför med de svenska. Sämre limning, sämre papperskvalitet på både sidor och pärm.
Varför det är så vet jag inte.
Jag tycker också att engelsk pocket generellt har sämre kvalitet. Mammas gamla Langpocketar, t ex, håller fortfarande ihop någorlunda medan nyinköpta eng pocket rasar som korthus. Synd, då jag nästan uteslutande läser på engelska. Kör mest på trade paperback, som brukar vara tåligare.
Jag har egentligen inga särskilt dåliga erfarenheter av just det problemet. Kanske blev jag därför lite extra irriterad när jag läste Alla själars natt härom sistens. Med jämna mellanrum trillade en sida ut, trots varsam hantering. I just det här fallet är det en inbunden tjockis det gäller.
http://www.bokmalen.nu/2011/05/alla-sjalars-natt.html
Just inbundna böcker som faller samman kan jag inte dra mig till minnes att jag råkat ut för. Sjukt irriterande, kan jag tänka mig.
Amerikanska mass market paperback är som nämnts i ganska dålig kvalité (jag kan läsa svensk pocket utan att bokryggen blir veckad, men aldrig amerikansk). Även danskt band tycker jag är lite instabilt, det känns som att sidorna lätt kan falla ut.
Som sagt: surt att vara helt hooked på engelsk pocket när kvaliteten svajar. 😦
Allt jag vet är att jag är väldigt noga med att bryta upp alla böcker direkt när jag köpt dem och sedan igen när jag ska läsa dem. Med min metod går ”ingen” bok sönder. Men skriver jag ingen så händer det kanske, så riktigt så långt vill jag inte gå.
Fast om man bryter upp engelsk pocket med kass kvalitet så tycker jag att sidorna ramlar ut?
Jag vill minnas att jag en gång fick förklaringen att det hade blivit något fel vid limningen så att limmet blev för torrt och att det var därför som sidorna trillade ur. Det här gällde i och för sig bara en viss bok och jag är inte heller någon expert på boklimning, men om det stämmer så borde det ju också vara så att sol = för torrt lim, och sidorna lossnar.
Låter rimligt!
Varning för att läsa pocket i alltför stark sol, limmet lossnar och sidorna faller ut. Särskilt de engelska pocketarna! Trist, men ett faktum.
Se där: vatten på min kvarn! Vad trist, särskilt så här i sommartider. Måste vara det som hänt här. Får försöka köra på mer stabila bokformat så länge högtrycket håller i sig.
Eller hålla sig inomhus och läsa där böckerna mår bra och slipper det farliga solskenet. *gothen tipsar*
Ja, det är nästan läge att go goth all the way!
Appropå gamla pocketar, roligast är ju när man får tag i en där man får börja med att sprätta upp sidorna 🙂
Ja! Som gamla Maria Lang-deckare från 60-talet. 🙂
Äldre pocket brukar ha problem med att sidorna ramlar ur, men jag har inte haft det problemet med nya pocket. Det varierar även mellan vilka sorters klister som använts. Det går exempelvis antagligen inte att hitta exemplar av Bernces sf-serie från 70/80-talet som *inte* har hälften av sidorna lösa.
Om det ramlar ut sidor ur inbundna böcker så var de inte inbundna, då var det kartonnage. Inbundna böcker är sydda i ryggen och håller i århundraden.
Mmm, flera av mina gamla King-kartonnage från Legenda (80/90-tal) har många lösa sidor. Antalet omläsningar kan förmodligen spela in där också… 🙂
[…] till litteratur och konst som strös ut som stjärnglitter, får en att maniskt vända sidor (tills bladen ramlar ut). Jag vill ha mer: mer av Garet och hennes förhållande med vampyren/börsmäklaren Will (som […]