Det var M.R. James som sade att ”the aim of a good ghost story is to make the blood freeze, pleasurably” och han om någon borde ju veta. Jag kommer att tänka på James motto, och på James ljuvligt gastkramande men samtidigt mysiga spökhistorier från ett forna tiders England, när jag läser Michelle Pavers ”Dark Matter”. Michelle Paver, som tidigare erövrat mången liten bokslukares hjärta med sina omåttligt populära böcker i Vargbröderserien och nu använt sin kärlek till Arktis såväl som just M.R. James för att skriva sin första – men förhoppningsvis inte sista – roman riktad till en vuxen publik.
I 1930-talets London lever berättarjaget Jack ett plågsamt torftigt och ensamt liv, ett slags skuggtillvaro där det verkliga livet alltid sker någon annanstans, för andra, mer lyckligt lottade människor. När han får chansen att följa med på en expedition till den norska delen av Arktis ser han resan som en omstart, en chans till ett nytt, bättre liv. Väl på plats på Gruhuken, en även med arktiska mått karg och isolerad plats, fortsätter dock Jack att hemsökas av inverterat klassförakt och utanförskap. Åtminstone inledningsvis. Snart upptäcker nämligen Jack att själva Gruhuken är hemsökt av en mörk kraft som vill honom ont, och när han genom olyckssaliga omständigheter plötsligt finner sig ensam på forskningsstationen kryper det onda allt närmare i takt med att vintermörkret lägger sig över Arktis…
Det är en effektiv, underbart gammaldags spökhistoria som Michelle Paver skrivit, med en avundsvärt genomtänkt dramaturgi och små, små olycksbådande markörer längs vägen som tillsammans bildar något riktigt gastkramande. Egentligen bör en sådan här roman sträckläsas, men på grund av, tja, livet fann jag mig själv tvungen att portionera ut läsningen under en knapp vecka. Funkade det med. Förutom den elegant strukturerade spökhistorien, som orsakar behagliga kårar längs hela kroppen, finns det mycket annat att gilla här: ambivalensen mellan lappsjuka versus faktisk hemsökelse, klasskampen mellan de tre vetenskapsmännen, där enbart arbetarklassonen Jack över huvud taget tänker i termer av klass, uttryck som ”cheerio, old chap!” och ”jolly good”, de homoerotiska undertonerna… En riktigt fin berättelse, helt enkelt, och ett rent måste för alla som föredrar sina spökhistorier klassiskt anglosaxiska, milt krypande och oblodiga. Jolly good stuff!
Titeln får mig förresten att tänka på att jag måste ta mig an Peter Straubs senaste, tillika Bram Stoker-prisade roman med samma namn. Köpte den helt stjärnögt längtande när den utkom, började läsa och gillade men lade ändå ifrån mig den, knappt till hälften läst. Oklart varför. Jag älskar ju Peter Straubs intelligenta och litterära skräckromaner, ibland lika mycket som kompisen Stephen Edwins. Något att ta itu med, som sagt.
Litet PS: ”Dark Matter” utkommer i svensk översättning på Semic förlag i början av november och kommer då att heta ”Evig natt”, med det oemotståndliga lilla suffixet ”en arktisk spökroman”. Hett – eller jag menar naturligtvis iskallt… – tips för er som föredrar att läsa på svenska!
Och medan jag fortsätter att uppdatera inlägget så kan jag passa på att rekommendera följande premisser för ”Dark Matter”-läsning: ett hett bad och ett glas svalt vin. Kontrasterna mellan den arme Jacks strapatser i den arktiska kylan och läsaren – åtminstone den här läsarens – extrema komfort… ja, jag tyckte det fanns något djupt tillfredsställande i det. Prova!
Härligt!
Efter att ha läst alla ”Vargbröder” för mig och min nu 14 åriga dotter blir det intressant att ta itu med denna spännande bok, alltså en riktigt fin Crossower writer den här Michelle 🙂
Ja det är klart min dotter får läsa den själv sedan, eller möjligen samläser vi den högt för varandra = hög mysfaktor !!!
Har förstått att Vargbröderböckerna är lika populära bland föräldrar som barn. Själv har jag lite mindre barn, men kan nästan tänka mig att läsa böckerna själv. Är ett stort crossoverfan. 🙂
Fint med samläsning!
Men, den här måste jag ju läsa ungefär genast. Så passande att jag har en bokbeställning som måste göras just idag 😉
MYCKET passande, skulle jag säga! Jolly good! 😀
Och jag kommer naturligtvis osökt att tänka på Pullmans serie med samma namn… The Dark Matter… gjort ända sedan jag först såg titeln även om det är HELT olika tema trots att Arktis spelar stor roll i båda.
Heter inte den serien His Dark Materials, dock..? Förlåt petitessgnället, men det kanske kan underlätta för att bena ut fantastikböcker som heter Dark Matter kontra de som bara nästan heter det. 😉
bok på väg!
Capital! Splendid! Jolly good, old chap!
(Blev helt skadad av Algie i boken, som för övrigt kändes som en brittisk 30-talssläkting till Bunny i The Secret History, fast trevligare.)
cheerio! och ja, visst är det något spöklikt över den där fryntligheten! minns hur en kursare en gång berättade att han jobbat på en golfrestaurang där det mest fanns äldre män: de kallade varandra ”gossar”. hehe.
läst! mycket bra, mycket klassiskt spök. hade hur trevligt som helt i två dagar ungefär. insåg igår kväll att jag faktiskt såg fram emot något och kom på att det var min bok! då blev jag glad.
och mitt liv är inte riktigt så dyster, det är mest sömnbristen som spökar. hahaha.
vill också till arktis!
Haha, det där lät nog mer dystert än vad det är (kan relatera)… Kul att du gillade! 🙂
åh, så bra det låter! hade helt missat denna, men jag gillar vargbröder-serien supermycket, så jag kommer absolut att kolla in den!
Gör det!
Åh, jag köpte den här i måndags, så nu får jag skynda mig att läsa, så att jag kan läsa det här inlägget!
Do it! 🙂
Tröttnade tyvärr på Vargbröder efter tre böcker, men den här låter ju väldigt intressant. :]
Det ÄR intressant! 🙂
Den var fantastisk! En liten perfekt glänsande elegant besk pralin med sotsvärta. Tog den i en enda glupsk tugga. Jag blev skitskraj! Översättningen OK, mer ordagrann än idiomatisk men funkade. Läser så sällan översatt att jag inte riktigt vet vad jag ska förvänta mig längre.
Åh vad roligt, Lisa! Jag hade hemskt gärna också velat svälja den i en enda glupsk tugga, men livet, och den episka tröttheten, kom ivägen. Blev skitskraj ändå. Har jättesvårt att föreställa mig Jack, Algie och kompani på svenska, men jag är nog likadan som du. Läser så sällan översatt att jag liksom inte vet vad jag ska vänta mig.
[…] andra som också har läst den: Bokmalen, Bokpärlan, Drömmarnas berg, Olika sidor, Dark Places Av Maria kl. 22:59 i Recensioner | Taggar: romaner, skräck, […]
[…] böcker i den stilen, till exempel Susan Hills ”The Small Hand” och Michelle Pavers ”Dark Matter”. När jag läser om Helen Dunmores ”The Greatcoat” kan jag inte låta bli att […]
[…] som läst: Vargnatts bokhylla, Dark Places, Fiktiviteter, Ett hem utan […]