Hej alla fellow Maria Lang-nördar som läst, och läst om, Puck Bure-böckerna och kan handling och personporträtt utantill (vi är ett litet gäng, faktiskt). Jag har goda och dåliga nyheter för er angående ”Mördaren ljuger inte ensam”-filmatiseringen, som har biopremiär idag och som jag såg i måndags. Vi börjar med de dåliga, med stornäsan (”there’s always someone, somewhere, with a big nose who knows”) djupt nere i förstautgåvan:
Man har ändrat på mycket; mycket som i: VÄLDIGT MYCKET. Ett par (?) exempel, och jag har markerat eventuellt spoilerkänslig information med vit text som den nyfikna/redan intriginsatta kan markera och läsa på eget bevåg:
1. Pucks segslitna doktorsavhandling handlar inte om Fredrika Bremer och männen, utan om mördaren som karaktär i den moderna romanen (förvisso ett intressant område).
Nördens dom: Okejrå. Fiktiva mördare gillar vi ju (så länge de inte är kursiva).
2. Eje, långsmale, lakoniske och piprökande Eje som man väl älskar mer för hans skarpa hjärna än tvålfagra yttre, är muskulös, händig och hunkig, påfallande ofta skjortlös. Dock fortfarande historiker! Man nämner dock inte att han under pseudonymen Ejnar Ejnarskog skrivit ”Mordet på Observatoriekullen” – som vi riktiga överprästinnor bland Langrelaterade nörderier vet är titeln på Langs allra första, ofullbordade och opublicerade Christer Wijk-deckare – utan Carl-Herman får vara ensam författare i gänget (diverse avhandlingar icke inräknade). Lite synd att man strukit den detaljen. Inte för att den tillför intrigen något särskilt, men det hade varit en skojig liten nördblinkning.
Nördens dom: Nej. Ledsen, men jag KAN inte se Linus Wahlgren som Eje. Jag tänker bara ”HUNDTRICKET! Wahlgrenslillebrorsa! Min barndoms privatteateruppsättningar av random Astrid Lindgren-böcker!”, och om det finns större antiteser till romankaraktären Einar Bure så kan åtminstone inte jag komma på dem.
3. Sällskapet har åkt till Rutgers sommarställe för att – håll i er nu – FIRA MIDSOMMAR. En ny inramning för skådespelet, med andra ord: i romanen är det sista veckorna i juli och lättjefullt semesterfirande som gäller. Men jo, det snapsas, det hoppas säck och midsommarstången zoomas redan i inledningsscenen in som en olycksbådande fertilitetssymbol. Eros-Thanatos, kärleken och döden (jo, Mariannes staty är med, och det är George som stått modell!). När man betänker att persongalleriet är, för att uttrycka det diplomatiskt, lagda åt det kärleksfulla hållet så känns det faktiskt helt rätt.
Nördens dom: Ja, funkar.
4. Christer Wijk har förvandlats till en kvinnojagande festprisse – drag som finns antydda i romanerna men som åtminstone för mig är förankrade i ett rejält dos av svårmod och självvald ensamhet som inte direkt märks här. Första gången vi får se Maria Langs egna Sherlock Holmes är han svårt bakfull och bär solglasögon.
Nördens dom: Nja, känns sådär, faktiskt. To thyself be true, Christer!
5. Möjligen som en logisk fortsättning av denna karaktärsutveckling – eller för att spä på publikintresset genom att antyda om Tuva Novotnys och Ola Rapaces påstådda flirt bortom kamerorna, vad vet jag? – är kemin mellan Christer och Puck förstärkt. I böckerna är deras ömsesidiga attraktion lätt underförstådd, men oerhört nedtonad. Den romantiska höjdpunkten för Puck- och Christer-shippers är väl scenen i ”Mörkögda augustinatt” där Christer reciterar Karlfeldt på bryggan och ser Puck djupt in i ögonen (så fin scen, för övrigt!). Här är det så icke-subtilt att man knappt behöver ögon för att kunna lägga pusslet rätt. Ja, vi fattar: Christer är tänd på Puck, Eje förbannad på Christer (han ber till och med honom vid ett tillfälle att lämna Puck ifred). Show, don’t tell, folket!
Nördens dom: Återigen mja. Kan vi inte förpassa triangeldramer till Twilightfilmerna?
6. Några direkta tidsangivelser finns inte, men jag får känslan av att vi här befinner oss ett par år in på 1950-talet, medan boken gavs ut 1949 och utspelar sig 1947. Det är till exempel väldigt mycket Marilyn Monroe över Lils rollfigur, frisyr- och modemässigt. (Vad hände med det färgsprakande röda håret, förresten?) Jag tycker nog inte heller att man helt lyckas med att få dialogen att låta epokmässigt trovärdig (undantag: Ann, vars frasering och manér känns avsevärt mer tidstypisk än de övrigas), oavsett om det rör sig om 40- eller 50-tal. Saknar de snärtiga och lätt utrotningshotade replikerna, som förvisso kanske hade låtit malplacerade och rent fel om de inte uttalas rätt.
Nördens dom: Pass (otillräckliga bevis).
7. Man har ändrat en hel del av det dramatiska händelseförloppet mot berättelsens upplösning – markera den vita texten för att läsa, och betänk innan ni gör det att jag avslöjar slutet här (spoilerrädda, håll er undan!). Ann skär upp handlederna inne i köket istället för att dränka sig i sjön – och till skillnad från i boken lyckas hon. RIP, Ann. Däremot överlever Viveka, vilket jag är glad över. Det finns tillräckligt många skildringar av lesbiska kvinnor som ser döden som enda utvägen (lesbianism som en synonym till tragedi) och jag har aldrig gillat den höga frekvensen av mördare som tar livet av sig i Langs tidiga romaner – var hon möjligen en försvarare av dödsstraffet, kan man ju undra? När nu Viveka överlever den poliseskorterade båtfärden från Ön blir Langs ord (”min kärlek var stark och normal”) snudd på politiska, och vi slipper den dåliga smaken i munnen som romanslutet alltid ger mig – SERIÖST, Pyttans replik ”det var i alla fall skönt att hon fick dö”, jag vrider mig varje gång!
Nördens dom blir även den spoilermarkerad eftersom den hänger ihop med intrigändringarna, och domen blir ”ett bra drag av manusförfattarna”.
De utlovade goda nyheterna, då? Jo: man har ändrat på så pass mycket att till och med den här hopplöst bokstavstrogna nördöverprästinnan kan inse att det handlar om två olika saker. En filmatisering där man förvisso varit den övergripande intrigen trogen, men valt att göra något nytt. Förmodligen hade alla ”fel” skavt mer om de varit färre, mer godtyckliga. Det är, om man kan ha överseende med vissa inslag av felcasting, överlag väldigt välspelat. Tuva Novotny är, trots att hon har fel hårfärg, perfekt som Puck och lyckas kännas nästan lika genomsympatisk och relaterbar som sin litterära förlaga. Projektet, så som jag ser det, står och faller med att publiken finner Puck, vår biljett in i intrigen och odisputabel huvudperson, sympatisk. Mission: accomplished. Att hon här får en ännu mer avgörande utredningsroll – tänk Miss Marple – i Christers Hercule Poirot-inspirerade slutpläderingar är ytterligare ett avsteg från grundmaterialet, men det gör mig ingenting. Nu när de Pucklösa ”Kung Liljekonvalje i dungen” och ”Farliga drömmar” ska filmas för TV4 kommer de verkligt stora avstegen att vara ett faktum, så varför inte markera redan här att det rör sig om två olika ting?
Tillbaka till rollprestationer. Gustav Hammarsten gör en nervig och övertygande Rutger, Sanna Krepper är utmärkt som Viveka Stensson och Suzanna Dilber lyckas skapa en Ann som faktiskt känns både mer trovärdig, komplex och sympatisk än romanfiguren (trots att hon är brunett). (Ni märker att jag inte nämner de två manliga huvudpersonerna här, va? Se punkterna 2 och 4 ovan är min enda kommentar på detta.)
Så, för att sammanfatta: om man kan köpa de många manusändringarna – ett stort om, kanske i synnerhet om man läst boken en sisådär tjugo gånger – så är detta en produktion som andas mys, nostalgi och trivsamt oblodiga mord. Det är långt ifrån perfekt, och jag kommer fortsätta att sura över rollbesättningen av Christer och Eje, men det är snyggt, kul och välspelat, och jag tror – hoppas – att filmatiseringarna kan finna en stor publik när de visas på TV (exakt när är inte bestämt än). Och, som om det ens behövde påtalas, det är tio gånger bättre (minst!) än Fjällbackamorden. Jag ser fram emot TV4-satsningen, där ”Mördaren ljuger inte ensam” ingår tillsammans med ”Inte flera mord”, ”Rosor, kyssar och döden”, ”Tragedi på en lantkyrkogård”, ”Kung Liljekonvalje av dungen” och ”Farliga drömmar”. En nyskriven franchise à la Beck och Wallander hoppas jag dock innerligt att vi slipper. Snälla?
Läs även min recension av boken .
Underbart med en noggrann recension av någon som verkligen vet vad de talar om! För mig är Maria Lang kvar i dimman av minnen från regniga dagar under långa sommarlov från länge sedan, men kanske någon gång jag vågar mig på en omläsning. Filmen/filmerna skall väl få en chans i alla fall! 🙂
Det var i de regniga sommarlovens tidevarv som jag först stiftade bekantskap med Maria Lang. Sedan dess har det blivit snuttefiltslitteratur för mig: jag läser om dem när jag inte har något lunchsällskap, eller när jag är lite sjuk och tycker synd om mig själv, eller när jag känner mig nostalgisk eller bara längtar lite efter Puck.
Jag får nog vänta tills den sänds på TV – jag har inte varit på bio på över fyra år så det lär dröja ett tag till men det är ändå väldigt roligt att läsa din recension. Jag har ju inte läst den alls lika många gånger som du men det räcker det med att man skaffat sig en bild av personerna för att viss casting ska kännas fel.
Jag måste fundera på om jag tycker att det ändrade slutet är en förbättring men på ett plan har du ju verkligen rätt i att det är det, samtidigt som Pyttan nog gav uttryck för en ganska förhärskande syn på den tiden.
Ja, det är svårt, det där: att å ena sidan skildra en tid, och därigenom kanske en människosyn, som känns främmande och förkastlig för en modern publik. Och så å andra sidan känna ett ansvar att föra in synen i nutiden utan att göra för mycket inverkan på grundmaterialet. Knepigt. Men jag tycker att det var en bra ändring, faktiskt.
”Mördaren…” och de övriga filmerna kommer ju på TV4 så småningom, så du slipper gå på bio (eller hyra dvd)!
Med varning för att jag svär lite i kyrkan här så är jag över huvudtaget inte intresserad av den här filmatiseringen (ska läsa några fler Lang-böcker vad det lider dock, så du behöver inte säga upp bekantskapen helt och hållet). Men ändå lyckas du intressera, roligt och imponerande nördigt skrivet! Du och ditt superminne för detaljer alltså..! 😀
Du är den enda som kan komma undan med att säga sådana saker, raring! 😛
Och tack, kul att du gillade trots att du inte själv är Langnörd! (Jag höll medvetet igen på detaljrikedomen här pga ville inte skriva en roman, men mitt biosällskap – som inte läst några av böckerna – hade väldigt roligt åt mina kommentarer. Jag inser ju att det är lite, eh, speciellt…)
”höll medvetet igen på detaljrikedomen” – hahaha 😀 Fint med übernörderi ju!
Lang passar ju faktiskt i 50-talet även m jag väl hade föredragit att de placerade handlingen lite tidigare ändå. Tyvärr hefarade jag att wahlgren nog skulle bli svår att acceptera också.. Och solglasögon och bakis?? Please… Pucks avhandling däremot.. Alltså, någon borde skriva den om det inte redan gjorts!
På det stora hela taget så oavsett resultatet så tycker jag att det är PÅ TIDEN att ngn plockar upp vår eminenta Agatha Christie och slår ett slag för pusseldeckaren på film. Är dock lite kluven till att tv4 valt två böcker som de redan gjorts makalöst bra filmer på, om än för 50 år sedan…:) Fast det är ju också två av de bästa böckerna så förstår dem samtidigt.. (Liljekonvalje och lantkyrkogården)
Ja, jag har inte heller jättemycket emot att man har tycks tagit steget in i 50-talet. Det är mest nörderiet som skaver…
Och jag håller verkligen med om att det är på tiden! Pusseldeckare ftw och så vidare. Men du, tycker du verkligen att ”När mörkret faller” var en lyckad filmatisering? Puck hade blivit föräldralösa Elisabeth, och man ändrade t om mördaren. Nja. Fast Karl-Arne Holmsten var bra. Håller dock med om ”Ljuv är sommarnatten”, den gillar jag!
Åh, vilken fin recension! Och tusen tack för berömmet, det gör gott i den egocentrerade skådespelarsjälen. 😉 Hurra för kunniga recensenter med underbyggda åsikter!
Tack själv, du var en stor del av behållningen med filmen. Vad glad jag blir! Både av rent egocentrerade bokbloggarskäl och å din egocentrerade skådespelarsjäls vägnar. 😉 Har läst en handfull recensioner idag och ställer mig tveksam till huruvida recensenterna läst en rad av Lang, eller över huvud taget tycker att pusseldeckare på film är en bra idé. Lite tråkigt.
Äsch, jag tror mest att det handlar om att det redan har gjorts så enormt mycket deckare att det inte spelar så stor roll att den här rör sig i en annan subgenre, att göra deckare numera är att be om kritikerslakt. Men jag håller med, jag tycker nog att de flesta recensionerna känns lite slentrianmässigt negativa. Men sånt är livet. Och tack igen! 🙂
Mmm, precis. Deckare som deckare, liksom. Jag kan förstå hur det resonemanget byggs upp – det HAR gjorts väldigt mycket slentriandeckare senaste tjugo åren, men som litteraturnörd i allmänhet och pusseldeckarnörd i synnerhet (och Maria Lang-nörd i übersynnerhet) tycker jag det är lite orättvist. Men men, sånt är livet som sagt. Du är grym i alla fall!
Jag hörde lite av en intervju med Linus Wahlgren ang. Mördaren ljuger inte ensam på Mix Megapols morgonprogram häromdan – han kläckte ur sig att boken nog inte var Langs första ”men iallafall den största”…
Jag har f. ö. svårt att tänka mig någon som passar sämre som Eje än Linus Wahlgren.
Men guuuud! Okej, alla fördomar bekräftade. Hjälp.
Filmen må vara som den är – din recension av den är i alla fall helt lysande! Och en god förberedelse inför biobesöket. Återigen verkar det vara ett fall av ”varför oh, varför kan man inte låta en superb förlaga vara?”
Hur som helst så ska jag naturligtvis se filmen men sedan kurar jag nog upp mig i soffan med mitt tummade exemplar av ”Langs största”…
Tack! Kul att du ska se filmen – ser fram emot dina åsikter!
Det låter bättre än fruktat det här. Att delar av rollbesättningen fortfarande känns katastrofal fårjag försöka hacka i mig men att de ändringar som gjorts verkar funka i ganska stor utsträckning känns betryggande såhär innan jag ser filmen. Jag återkommer med min dom när jag hunnit ta mig iväg till biografen själv, troligen nästa helg 🙂
Något mästerverk är det inte, men klart trivsamt – och som sagt, kan man stå ut med inslagen av felcasting, så… Ser fram emot att höra vad du tycker!
Reblogged this on Ariel – ännu en dag.
[…] Reblogged from Dark Places: […]
Underbart med en så nördig recension! Nu är jag väldigt nyfiken på filmen – så nyfiken faktiskt att jag lät bli att markera den vita texten för att inte spoila filmändringarna! Synd bara att vi i Finland antagligen måste vänta tills den visas på TV. Jag har iaf gott om tid att läsa om boken. (Och ja – Fjällbackamorden – *ryyys*. And not in a good way!)
Filmerna kommer på dvd i höst (tror jag) också!
Kul! Då blir det en bra present.
Hej, här kommer en Lang-novis och kommenterar. Jag har inte läst en enda bok, Lang var mammas och pappas deckare, själv läste jag Blyton och Dickens. När jag blev gammal nog att läsa vuxendeckare var det Elizabeth George och Minette Walters jag tydde mig till. Men! Nu har jag ju fått den oerhört vackra nyutgåvan av Mördaren ljuger inte ensam från Norstedts så det blir årets påskekrim. Ska bli spännande (läste ej spoilerpartiet) och jag hoppas hoppas jag kan tänka bort Novotny & co när jag läser. Vill bestämma själv hur karaktärerna ser ut, tack.
Kul med en Langnovis! Ser fram emot att höra vad du tycker. Och det ÄR problematiskt att läsa böcker som filmats. När jag läste del två av ”Torka aldrig tårar utan handskar” var det omöjligt att tänka bort TV-seriens rollfigurer och hur de ser ut, medan läsningen av del ett (innan TV-serien) präglades av ”mina” karaktärer. Älskar dock både böckerna och TV-serien.
[…] Ni vet det här med att twittra så mycket om en bok att man tror att man bloggat om den? Den känslan? Så har jag det med ”Beautiful Creatures”. När jag läste den för någon månad sedan twittrade jag frenetiskt under läsningen, små februaridisträa läsrapporter om lovande Southern Gothic-vibbar i skönt lättslurpad YA-skrud. Visst, här finns ett kärlekspar mot alla odds, ont versus gott, yadayada, men framför allt var det sydstatsskildringen jag fastnade för. Spanish moss-belupna gamla kyrkogårdar, förfallna, en gång storslagna mansions, Southern Belle-komplex, förtjusande småknäppa damer, stockkonservatism parat med tokexcentricitet… återigen: ni vet. Sedan såg jag filmen, som ju hade biopremiär häromveckan, och tyckte väl i sedvanlig bok-blir-film-ordning att den var lite urvattnad. Det jag gillade med boken, förutom miljöbeskrivningarna, stämningen och det lättslurpade (SÅ bra i letargiska februaritider, upptäckte jag! Helt ärligt, ”Beautiful Creatures” var en av få böcker jag läste ut i februari), var high school-scenerna. Säga vad man vill om Twilightserien, men scenerna i första boken som utspelar sig i skolan är faktiskt magiska. Magiska, I tell you, och ni vet innerst inne att jag har rätt. (Matsalsscenen! Ray Ban-glasögonen på skolparkeringen! Oh, som min inre tonåring fangirlsquealade!) I ”Beautiful Creatures” finns bland annat en oerhört lyckad balscen där highschoolrivalitet (tänk ”Mean Girls”, fast i hiskliga persikofärgade Southern Belle-kreationer) möter övernaturliga krafter. I filmen har man helt tagit bort den scenen, och den maffiga slutscenen i boken är också rejält förändrad. Sedan har man, också för att vinna tid, gissar jag, slagit ihop två personer (Amma och Marian) till en. Ja: sånt som händer när bok blir film (jag har ju haft anledning att skriva om detta tidigare). […]
Ja det är nog längesen jag läste den här förra gången, tidigt 70-tal. Jag känner egentligen inte mycket igen mig men ändå känns det nog lite nostalgiskt att läsa den. Enda nutida? deckarförfattaren jag överhuvudtaget läst på senare år Jan Mårtenson. Det känns lite som han är arvtagare, ja någon sorts tidskänsla får jag. Nu ska jag sluta dricka öl!
[…] Läs Helenas text också, den är lite mer heltäckande… […]
[…] En annan Maria Lang-fantast har gjort en betydligt mer detaljerad analys av filmen och är inte rikt…. […]
[…] det då jämförelsen med boken, och här vill jag nu varna för lite spoilers. Ni kan också läsa Dark Places utmärkta analys av skillnaderna, liksom Bokmalens. Men så här tyckte jag […]
Har just sett filmen och älskade kläderna och miljön och konstigt nog ”Eje”. Filmen var för övrigt späckad med sedvanligt taffligt skådespel och den eviga klichén att det måste förekomma nakenbad i en svensk sommarfilm. Har läst en hel del Maria Lang-böcker och blev också förvånad att C Wijk var mer intresserad av att hinka i sig sprit och kurtisera än att lösa några mord. Trots det kommer jag att vara för nyfiken för att låta bli att se resten av filmerna.
[…] ska följa mitt exempel i sommar. Sedan när du läst kan du läsa min bloggavhandling om boken och min på intet sätt nördiga genomgång av filmatiseringen från förra året och själv avgöra om du tycker att Linus Wahlgren som Einar Bure är en bra idé eller […]
Såg alla dessa filmatiseringar i helgen och blev helt hooked. Har inte läst en rad av Maria Lang tidigare (kanske var bra?! Behövde inte irritera mig extra över castingen. Extra eftersom Linus Wahlgren är instant irritation.) Nu vill jag däremot ha mer Maria Lang och vem bättre att fråga än en extraordinär expert. Ja det är alltså du! 1. Vill självklart veta vad du tyckte om de andra filmerna, särskilt det att de skrev in Puck fast hon inte är med i alla bokförlagor. 2. Måste så klart läsa böckerna nu. Help a novis out! Jag tänker att jag börjar från början. När slutar jag? Har uppfattat att det går utför någonstans i bokserien och det vill jag gärna slippa uppleva. Slutar gärna på topp helt enkelt. Och är det ens värt att läsa vidare när Puck försvinner? (Sidenote: du borde verkligen göra en Maria Lang-special i Ett eget rum!)
Åh vad kul med en Maria Lang-novis! Jag tycker absolut du ska läsa alla med Puck, från Mördaren ljuger inte ensam och framåt till Mörkögda augustinatt. Sedan är de första Pucklösa böckerna riktigt bra, kanske särskilt Kung Liljekonvalje av dungen och Farliga drömmar. Sluta någonstans när Christer Wijk träffat Camilla Martin om du vill sluta på topp. Mina favoriter är Mördaren ljuger inte ensam, Farligt att förtära, En skugga blott, Rosor, kyssar och döden och Mörkögda augustinatt.
Filmerna, hmm… Jag såg alla (såklart) men gillade dem inte särskilt mycket. Töntigt och felcastat. Däremot tänker jag köpa SFs deckarnostalgibox där originalfilmerna efter Kung Liljekonvalje av dungen och Tragedi på en lantkyrkogård. 😀
Kul idé med Langspecial i Ett eget rum, har själv funderat på det!