Hej, jag heter Helena och jag har ett stört förhållande till mat. (Jag har även ett par kilos övervikt enligt BMI-skalan, men likt Pippi och fräknarna är detta är inte något jag lider av. Faktiskt. Mer om det senare.)
I detta är jag långtifrån ensam. Faktum är att jag de senaste åren, med stegrande bestörtning, noterat att de människor i min närhet som har ett helt och hållet okomplicerat förhållande till mat och sina kroppar rätt ledigt går att räkna på en hand. De nöjda är fridlysta medan vi som befinner oss på ätstörningsspektrat (för jag tror att ett sådant finns; jag tror att man kan ha olika grader av ätstörningsproblematik utan att nödvändigtvis vara allvarligt sjuk) börjar bli norm. Just därför är Julia Skotts bok ”Kroppspanik” så oerhört viktig nu, idag, som ett ilsket frågetecken bland de braskande kvällstidningsrubrikerna och larmrapporterna som kanske inte är så larmande, trots allt. I sin rappt skrivna debut redogör Skott för många myter och problem kring de kroppsideal vi lever med och ofta tar för sanning. Är verkligen övervikt, eller för den delen fetma, alltid synonymt med dålig hälsa? Fungerar BMI-tabellen för alla? Är bantning bra i längden? Vad händer när vårt vikt- och kroppsfixerade samhälle ALLTID fokuserar på vikt snarare än hälsa? Svaren på de frågorna: 1) nej, inte alltid – jag brukar här ta upp min pappa med BMI 30, perfekta värden och Vasaloppsfysik, 2) nej, 3) nope, 4) en hel del riktigt olyckliga saker, varav somliga direkt hälsovådliga.
Julia Skott är engagerad, arg, nyfiken, föredömligt drastisk och sjukt rolig när hon på ett personligt och mångfacetterat sätt propagerar för en bokstavligt talat vidare syn på våra kroppar och hälsobegreppet. Hon tar avstamp i personliga erfarenheter – hennes egna såväl som andras – men också i medicin, politik, samhällsdebatt och populärkultur (älskar att hon lovebombar Gilmore Girls och hur vikt där är en ickefråga!). Hennes mission, som jag delar till 100 procent: att få oss att sluta stirra oss blinda på siffror och släppa all onödig ångest.
Jag vill att du ska kliva ner från vågen, släppa klämtaget om valkarna, verkliga eller inbillade, och sluta noja om tre eller åtta eller fyrtio kilo för mycket − eller för lite. Oavsett hur du ser ut, oavsett vad du väger, är det onödigt att oroa sig och må dåligt över det.
Redan på första sidan, när Julia Skott sammanfattar sin grundläggande syn på bantning och kroppshets som att man antingen kan stå på vågen eller på barrikaderna men väldigt sällan på bägge ställen samtidigt, vill jag leja ett helt gäng med cheerleaders i storlek XS till XXL som gör pyramiden, viftar med pompombollar och utbrister i ett rungande ”HALLELUJAH SISTER!” samtidigt som den tyngsta tjejen går ner i split och river ner öronbedövande applåder. Mycket kan tyckas vara vanligt sunt förnuft, men i ett tidevarv då alla – alltså verkligen ALLA – ägnar sig åt växelvis svält och hetsätning (aka Helenametoden sedan tidigt 00-tal, aka metoden som åtminstone om man råkar heta Helena och driva bloggen Dark Places garanterar ett fortsatt destruktivt förhållande till mat och kropp och en garderob med större spännvidd än Oprah Winfreys) och 5:2 är på allas läppar är det vansinnigt efterlängtat och välbehövligt sunt förnuft. Jag blir förbannad, peppad och rörd om vartannat och lär mig nya saker som spär på min, inbillar jag mig, berättigade ilska över sakernas tillstånd.
Visste ni till exempel att det gjordes en amerikansk undersökning där många av de tillfrågade uppgav att de hellre skulle bli blinda eller förlora en kroppsdel än att vara permanent överviktig?
Visste ni, apropå just övervikt, att den amerikanska gränsen för övervikt fram till 1998 låg på 27,8? När man sedan sänkte gränsen till 24,9 blev hundratusentals människor plötsligt överviktiga – utan att ha gått upp ett gram. De gick och lade sig som normalviktiga och vaknade som överviktiga och fick bums en massa risker och sjukdomshot kastade på sig. Att vården går slaviskt efter BMI-gränser, även för oss som befinner oss precis ovanför överviktsgränsen, kan jag själv intyga, och det var sorgligt nog en bidragande orsak till att jag som nygravid rapporterade en lite, lite lägre vikt vid inskrivningen. I mitt redan sköra och hormonella tillstånd orkade jag inte med att prata om min vikt över huvud taget, det var fortfarande för känsligt. Genom att dra av tre kilon – tre mjölkpaket, ett nyfött barn, herregud – visste jag att jag automatiskt skulle hamna i ”bra”-högen, slippa jobbiga följdfrågor och tårar. För mig, som alltså är överviktig enligt den ”nya” BMI-tabellen men inte enligt den gamla, var det synnerligen intressant att läsa om förflyttningen av BMI-gränserna och BMIs minskade förtroendekapital inom forskning. Samtidigt är det så svårt att förhålla sig till. Jag är ju exakt samma person oavsett om jag är överviktig (”överviktig”) eller ej. Ser likadan ut, mår lika bra eller dåligt, har en kropp som fungerar på samma sätt och passar i samma sorts kläder. Mitt sexliv, mitt sociala liv, min smak när det gäller litteratur, film och musik är inte på något sätt avhängiga av huruvida jag klassificeras som normal- eller överviktig. Men visst är det svårt att tala om vikt, i synnerhet när man måste förhålla sig till graderande/värderande skalor (fast måste man?). Jag är till exempel helt med på att ”tjock” kan vara ett neutralt beskrivande ord, samtidigt som jag inte känner mig bekväm att använda det på mig själv utom möjligen i småironiskt syfte, eller relativt, utifall jag skulle hamna bredvid Kate Moss på en middag (mycket troligt scenario). Visserligen hoppas jag att vi då skulle prata om helt andra saker än vikt, men den där jämförandeaspekten av kroppspaniken är svår att skaka av sig. Bloggaren Lady Dahmer skrev nyligen, apropå att hon var bjuden på bröllop, om hur hon visste att hon skulle vara, eller i alla fall känna sig som, den tjockaste kvinnan i rummet. Vi var många som blev ledsna och kanske lite besvikna över det inlägget, samtidigt som det talar för att vi alla, även uttalade kroppsaktivister som Lady Dahmer, vacklar och har dåliga dagar.
Men tillbaka till benämningen ”tjock”. Nej, jag känner mig inte bekväm med att använda det. Mest för att jag inte tycker att jag är det, helt enkelt – not, tillade hon, that there is anything wrong with that – men kanske också för att det är ett ord jag lärt mig att sky. Även när vi försöker motarbeta normen så är vi normen, visst är det tröttsamt? Ordet ”överviktig”, då? Enligt vem och vad? Hur mycket makt ska vi ge BMI egentligen? Jonas Gardell har sagt att vi måste bestämma oss för vilka som ska vara auktoriteter i våra liv: vill jag att BMI ska vara en? Nä, då väljer jag hellre Amy Sherman-Palladino, Stephen King, Caitlin Moran och Elizabeth Hand.
Att siffror kan vara missvisande är något annat som Julia Skott tar upp. När jag berättar vad jag väger brukar jag bemötas med vantro, så pass mycket att jag själv börjat skala av ett par kilon när jag tänker på min vikt. Mycket av det tror jag har att göra med att vi lever i ett samhälle där kvinnor – alla kvinnor, oavsett längd, kroppsbyggnad och genetiska förutsättningar – förväntas väga en sisådär 55-65 kilo. Dit räknas allt som oftast även vi som inte sett de siffrorna på den här sidan högstadiet, tvillinggraviditeten eller vad det nu kan vara. Det finns en smalnorm som är så allomfattande att den tagit sig verklighetsfrämmande uttryck. Samtidigt som glappet mellan hur vi bör se ut och faktiskt ser ut ökar är det som om vi alla går omkring med smalglasögonen fastklämda på näsan. Och tro inte att du är ursäktad eller okejstämplad bara för att du råkar passa in i denna smalnorm. Nej, för övervikten, detta blekfeta spöke, kan när som helst sticka upp sitt Onkel Fester-ansikte och angripa dig, så normalviktig du är! Bäst att bara ta en potatis till lunchen, eller ännu bättre, skippa lunchen helt! Kändisarna vars kroppar skittidningar som Veckans Bild säger till oss att vi vill ha, tror ni att de duger? Nejdå, för titta vilka celluliter de har! Hänger inte rumpan lite där? Vad är det där för konstig valk? Vi är så hjärntvättade att vi inte längre känner igen vanliga kroppar, och det gör mig så ledsen. Ingen – jag upprepar, INGEN – vinner på att ha det så här, så kan vi inte bara tagga ner? Sätta oss ner och duga lite, så där som vi är idag, inte om fem, tio eller femtio kilo. Bara låt tanken vidröra dig: visst vore det skönt?
Tyvärr är det inte så enkelt.
När jag skrev mitt uppmärksammade inlägg om Katrin Zytomierskas LCHF-bok för ett och ett halvt år sedan befann jag mig i krig med såväl maten som kroppen. Nu börjar jag, sakta men säkert, sluta fred med den sistnämnda. Jag tycker att jag duger och är snygg, uppskattar (oftast) min kropp för att den bär mig och har burit och fött fram två barn samtidigt. Min hängmage och bristningarna bär jag (oftast, nota bene, vi har alla dåliga dagar) som en medalj, ett levande, lätt dallrande referensbibliotek över mitt liv och de vinster och erfarenheter jag gjort så här långt. Det är väldigt nyttigt att umgås med barn för de har ett så krasst och normfritt förhållande till sina egna och andras kroppar. Samtidigt bävar jag inför den dag då mina tjejer, som än så länge springer omkring nakna utan den minsta tillstymmelse till självcensur eller –hat, som på allvar tycker att deras 76-kilosmorsa med hängmage och bristningar är vackrare än Törnrosa, Snövit och Rapunzel tillsammans, ska indoktrineras i denna skitvärld, så inte ens där får man vara helt fredad.
Maten då, andra sidan av det där tvehövdade vidundret som inte låter mig vara riktigt nöjd och glad? Jo, maten är fortfarande, I’m sorry to say, ett jävla minfält av skuld, skam, ångest, tröst, hunger, känslor och tvång, för att nämna några av många ord som passar in här. Jag har inte ett sunt förhållande till mat, inte någonstans. Som jag avundas alla som kan se mat som mat; som näring, naturligtvis, men också som något positivt och glädjerikt. Någon dag hoppas jag kunna vara där själv. Vägen dit lär bli en golgotavandring, men nu börjar jag åtminstone förstå vilka verktyg jag behöver ha med mig på vägen. Att vara snäll mot mig själv och min kropp är prio ett. Jag märker att mitt såriga förhållande till mat och ätande har en tendens att regleras automatiskt när jag gör saker jag trivs med, undviker att stressa, motionerar regelbundet, sover bra och äter mat jag tycker om, utan pekpinnar. Plötsligt kan det gå veckor – tyvärr aldrig månader, åtminstone inte än, men jag ser emot månaderna och sedermera åren – utan att jag har hetsätit, kompenserat med minimalt kaloriintag eller över huvud taget reflekterat över vad jag stoppat i mig. Jag äter. Jag lever. Jag funkar. Vilken ljuvlig känsla det är! Att sedan bemötas av de där pekpinnarna jag försökt släppa så fort jag går ut i personalmatsalen eller öppnar en tidning; att det störda, som jag själv kämpat med i större delen av mitt vuxna liv, nu tycks ha blivit norm… det är en verklighet som gör min och andras kamp avsevärt svårare.
Ja, det är svårt, och jag är rädd att den här texten blev mindre peppig och mer snårig än vad jag tänkt mig, men vi är många som kämpar tillsammans, uppe på barrikaderna och på en våg som kanske, kanske kan tillskrivas mindre värderande egenskaper än tidigare. Sist jag ställde mig på min (föredömligt dammiga) våg för att ha en ungefärlig siffra att slänga in här i recensionen fick jag förresten en smärre chock. Den var nämligen inställd på pounds istället för kilon så jag hade hastigt och lustigt blivit tresiffrig… Ja, det är faktiskt på de putslustigt anekdotartade nivåerna som jag – med undantag för de där dagarna då huden känns för tunn och allt går direkt in, filterlöst – befinner mig just nu vad gäller vikt. Så. Jävla. Skönt! Nu ska jag bara se till att få ordning på hetsätandet också, väl medveten om att det inte finns något ”bara”, men också intensivt medveten om att vi är många som vill förändra saker och ting. En dag ska vi bli fria, och till dess kan jag inte tänka mig ett bättre sällskap på barrikaderna än Julia Skott och hennes bok.
För övrigt tycker jag det är sjukt kul att ”Kroppspanik” verkar placeras bredvid alla böcker om 5:2-dieten som väller in i bokhandlarna just nu. Lite sorgligt kanske också, för vi skulle ju behöva en egen avdelning för böcker som ”Kroppspanik”! Å andra sidan tänker jag att den som varit på gång att plocka på sig en bok om 5:2 liksom stannar upp, ser Julias bok och inser att hen kanske duger utan tvådagarssvält. Det är en tanke som piggar upp.
Läs även Fiktiviteters text om ”Kroppspanik”.
Ja, vad ska jag skriva, reprisera min kommentar från Zytoinlägget? Du skriver så bra om sådant här där alla tår är ömma och allas taggar så lätt vänds utåt. Oavsett om man kämpar med en fullskalig ätstörning eller bara harvar på i spektrats utkant. Det är så hemskt att det störda blivit det normala och min totalt kvinnodominerade avdelning är närmast att betrakta som en hälsofara, under den förtäckta hälsosträvan. Och än en gång tvingas jag sucka lättat över att jag har söner…
Håller med till 100%!
Tack!
Tack själv!
Mycket bra skrivet, Helena! Själv är jag skräpmatsberoende i 75-kilo-klassen och har äntligen börjat kunna känna mig nöjd över min kropp, har nog anammat Julia Skotts attityd (utan att läsa boken, I might add). Behövs mer sånt här!
Det behövs verkligen mer sådant här! När jag var yngre och full av självhat hade det varit helt fantastiskt om någon hade kunnat erbjuda ett alternativ. Säga att man faktiskt inte måste gå med på spelets regler, att man kan må bra i sig själv (eller i alla fall försöka). Hoppas att många yngre tjejer läser Kroppspanik.
Ett minfält är det verkligen! Jag tror också på det där spektrat av ätstörningar, och samhället vi lever i (och är) uppmuntrar och underbygger många beteenden inom den skalan. Det där BMI-begreppet är väldigt intressant och jag har faktiskt inte tänkt på det så mycket tidigare, men Julia Skotts beskrivning av hur ”normalvärdet” förändrats och hur bedrägligt det är var väldigt upplysande. Det hänger ju också ihop med det här smalhetsidealet, vi ska se likadana ut oberoende av om vi är 17 eller 47, oavsett om vi fött barn eller styrketränat eller vad vi nu gjort. Det blir ju ganska snart väldigt tydligt att det är en omöjlighet och lik förbaskat är det den normen vi lever efter… Tycker det är intressant med BMI också för att jag också ligger där över överviktsspärren, jag bryr mig tack och lov inte men det spännande är att sedan jag började träna regelbundet i somras så mår jag mycket bättre men jag har inte gått ner ett gram i vikt (vilket inte heller var målsättningen, jag siktar på orken istället). Jag utgår från att jag ”fått” några extra gram muskler och att det är därför det är status quo på viktfronten, men det gör det också väldigt tydligt att BMI, som inte bryr sig om vad det är som väger, är ett väldigt trubbigt instrument. Enligt smalhetslogiken borde jag alltså genast slänga mig in i en diet för att gå ner de där kilona, att jag sen skulle må dåligt av det är ju helt underordnat.
Väl rutet och fint skrivet om alla tankar den här boken väcker, den är så himla viktig!
Alltså, jag är SÅ inne på att träna för att det är kul och för att må bra. Det är först när jag tänker så som jag kan upprättahålla vardagsmotionen, för så fort jag tränar för att gå ner i vikt hamnar jag i korkade tankevurpor som ”nu åt jag den där bullen, då är träningen förgäves”. Därför blev jag så ledsen när det häromveckan kom rapporter om träningens minimala effekt på viktminskning. Jag vet ju att många då kommer att skita i att träna om man ändå inte blir smal av det. Så tråkigt att det funkar så.
Tack snälla – och tack detsamma!
jag tänker såhär vad gäller träning: Jag STÅR vid datorn och arbetar. Problem solved. lågintensiv träning är grejen, serni. Jag kommer att bli hur fit som helst. och leva jättelänge. allt efter de nya rönen.
Problem solved! 🙂 Nej men skämt åsido, jag är väldigt inne på lågintensiv träning. Vardagsmotion över huvud taget. Tar en omväg med barnvagnen till dagis, hoppar av några hållplatser tidigare, går till en affär längre bort och handlar (konditions- OCH styrketräning när man sedan ska kånka hem alla mjölk- och juicepaket!). Sedan gillar jag spinning också, och funderar på att ge pilates en ny chans. Sist jag testade kunde jag knappt gå på två dagar efteråt.
Och där skrev jag visst en kommentar som var lika lång som mitt eget inlägg 😉
Amen syster! Min barnmorska med tvåan nojade upp sig över mitt BMI, inte jag.. Tänk om jag fått henne med första barnet? Tänk om jag varit osäkrare? Jag har förmodligen bara haft rätt vikt enligt BMI när min mamma gick bort o jag glömde att äta.
Måste verkligen läsa! Tror du att den kan funka för tonårstjejer med?
Absolut kan det funka för tonårstjejwer! Julia Skott har ett rappt och pigg språk och är extremt påläst när det gäller teknik och popkultur. Nu är ju jag förvisso ”ung tant” men min bedömning är att tonårstjejer kan och bör läsa. Önskar så att det funnits något sådant här när jag var yngre. Vad hade vi, Veckorevyns mulliga modell (en härlig liten anomali….)?
Då ska jag klämma lite på den o se om det inte kan vara ngt för jobbet!
Jag låg vaken inatt och försökte formulera mig. Jag är så kluven till det här. Har inte läst boken dock. Men det är så krångligt, och min äldsta är 9 nu, så det blir dubbelt aktuellt. Jag vill inte att mina döttrar ska äta för att lindra nån ångest. Jag vill inte heller att de blir så överviktiga att de får problem med knäna eller andningen. Jag vill att de ska äta mat för att det är gott och för att de är hungriga.
Men det är så satans svårt! Att äta handlar om känslor. Kommer man bort från det, om man inte behöver var rädd för övervikten, att den plötsligt ska drabba en (som du skriver) då har man vunnit mycket tror jag. Men man måste också kunna lyssna på dem som inte är nöjda. Man kan inte bara skrika att de duger som de är. Det kan man skrika åt Mediasverige. Att väga för mycket för att man gillar mat är ok. Att väga för mycket för att man mår dåligt är något annat. Det är så himla viktigt!
Själv försöker jag att ha ett sunt förhållande till mat och att föra över det på mina barn. Men de är helt andra individer än jag! Min äldsta är mager och vill inte äta. Inte av skönhetsskäl utan bara för att hon är petig. Men då är det skitsvårt att inte skuldbelägga …
Hur man än gör så blir något fel …
Du har definitivt en poäng med det du säger. Kilon som man ätit sig till genom hets- och känsloätande är helt klart en annan sak än kilon som man fått av ”gladare” anledningar”. Jag har t ex inga problem med att jag har kvar några av mammakilona, medan de kilon jag tidigare dragit på mig genom hetsätning och extremt mycket ångest (och påfallande lite glädje och lust) är något helt annat. Jag vill också att mina barn ska få ett okomplicerat förhållande till mat och kropp och är smärtsamt medveten om att jag, som har ett märkligt förhållande själv, måste vara extra försiktig. Det är så jäkla svårt! Men jag tror verkligen att om man slutar ge siffror onödig makt så löser sig väldigt mycket av sig självt. Jag har rätt nyligen insett att jag numera köper kläder för att de är snygga och för att jag passar i dem. En basal insikt, kan man tycka, men tidigare har jag alltid tänkt i termer av ”till jul, när jag borde ha blivit en storlek 38/40” eller ”ingen idé att jag investerar i nya kläder, jag ska ju ändå bli smal snart”. Samma sak när jag har tittat på foton tidigare: jag har kategoriserat efter vikt (ju lägre, desto bättre) istället för att fokusera på om det var en rolig semester eller god julmiddag. När jag igår tittade på gamla bilder – och under 00-talet hade jag en ny vikt varje år, det är först efter barnen jag hamnat på en sorts trivselvikt som förvisso är lite högre än jag tror pre-barn… – kunde jag istället fokusera på minnen, och andra, icke-viktrelaterade saker som frisyrer och klädstil.
Att gilla läget är extremt skönt, och i mitt fall märker jag att det automatiskt leder till mindre av det där ångestladdade känslo- och hetsätandet.
jag skulle också vilja avdramatisera bantning! just nu är jag missnöjd med min mage. den höll på att knocka mig igår när jag gjorde poweryoga (en träning jag faktiskt kan rekommendera). så den ska bort. men med SMÅ medel. jag hoppar över kakor och godis i veckorna, och äter dem på helgen istället. jag hoppar bregott och tar messmör. bortsett från det: inga förändringar. och jag vet att magen försvinner med tiden, utan mer än så. man behöver inte banta så mycket. man behöver inte vara rädd för att gå upp lite. man klarar ofta av att ändra lite, leva lite nyttigare. och kan man inte det är det ingen större fara heller! men jag tänker inte hamna i det där angstiga läget att: Jagåtenchokladbitalltärförstörtjagblirfultochfetochäcklig. DET är det värsta.
men att äta någorlunda nyttigt, för att må bra, träna litegrann, och sen skita rätt mycket i hur man ser ut: det tror jag är grejen. det finns så mycket viktigare saker att tänka på. men man måste tänka aktivt på dem. när hela omgivningen är snabb att berömma så fort man går ner i vikt, när man själv öppnar munnen för att säga något förklenande om sig själv, när dotterns fröken talar om för klassen att hon är FEET för hon har ätit för många bullar (fröken är trådsmal och snygg) …
Just den där reflexmässiga bantnings-/nyttighetsnormen spyr jag lite på. Som igår, när det fanns överbliven prinsesstårta i köket och jag tog en bit pga gillar prinsesstårta. Hann knappt parkera tallriken innan en ”rolig” kollega utbrast ”nej, den ska du inte äta, ajabaja!”. Skitkul, verkligen. Kan inte en bit tårta bara få vara en bit tårta? Måste det kommenteras när man äter, eller avstår? Duktighetstänkandet kring mat: I’d rather not.
gud. jag minns hur det var att jobba på kontor. vi hade extrema bantningsmänniskor där som inte åt messmör pga för hög fetthalt! (4%) och det där flåshurtiga. men det är väl sånt man kan skoja med alla om: alla är överens om att tårtor är DUMT. jag uppfann för övrigt en ljuvlig mockatårta. ska bjuda dig på den när vi har vår bokmässemonter. sen var det kanske lite överdrivet att äta tårtor varje dag i en månad:)
försöker ha som mantra, och säga till barnen, att man ska äta för att det är gott. ibland måste man äta för att orka leka.
ungefär så.
(och sen skriker jag ibland åt dottern att jag är så TRÖTT på att hon inte äter …)
jag älskar tårtor och bakelser. igår kom jag på att min nästa huvudpersons pojkvän (till och från) ska vara konditor. det kommer att tarva en massa research.
Tack för att du bjuder på dig själv och dina tankar! Boken verkar oerhört vettig också. Har väl egentligen inga viktproblem själv aka högt BMI, men det betyder ju inte att man kommer ifrån tankar på ”förbjuden” mat etc och som andra i kommentarsfältet har jag tankar på hur mina döttrar ska förhålla sig till sådant här. Skönt på det sättet att bli äldre ändå tycker jag; är inte hälften så nojig nu (40+) som när jag var tjugofem.
PS. Nu när jag för övrigt också sett dig live tänkte jag mest på att du är ju minst lika supersnygg i verkligheten som de foton jag sett – och inte en sekund på vilken storlek du skulle kunna tänkas dra. DS
Men TACK, vilken fin komplimang! (Man är ju lite ytlig ändå…)
Kanske bra med en till sober röst i en liten megafon mot det obönhörliga massmediesorlet som basoneras ut från allestädes närvarande hi-fi-anläggningar inbyggda överallt i samhället.
Fast jag undrar… Sån’t här slutar alltid i en ‘hönan-eller-ägget’-gränd. Men jag funderar på Ray Bradbury’s Skeleton (ätstörningsfolk läser in ännu en dimension i beskrivningen & kriget mellan skelettet och kroppens mjuka delar). Ju mer man fokuserar på det desto större, mer verkligt och ilsket akut, blir frågan om kroppsfixering; må den nu vara ‘smal v tjock’ eller ‘tjock v smal’-mani. Man dissekerar, analyserar och idisslar varenda cell i kroppen tills man inte längre ser sin egen kropp för vad den är, utan för något kliniskt, en plastigt glatt form att märka och klä i symbolik och signalera den man vill vara utåt mot alla andra i samhället. En slipad produkt. Om den inte kan göra det, om den inte kan passas in så att vi kan signalera allt det där utåt då vänder vi oss inåt mot våra egna kroppar.
Hur vore det om vi helt enkelt slutade att prata om det? Skit i att ständigt belysa kroppen! Inte för att kroppsfixering är en ny företeelse – den har alltid funnits; från runda, badbollsbystade lerfiguriner till kvinnor med hull och getingmidjor, till öh Twiggy. Höna/ägg/omelett? -Vilken kom först? Att ständigt fokusera på kroppen och göra det till ett problem, eller att kroppen finns och därmed blir den ett problem? Den finns och måste ses i relation till allt runtomkring den, den finns och måste anpassas till ständigt föränderliga sociala normer?
Shoot! Nu deltar jag ju i fokuseringen själv. Det är lite som Bradburys fetknopp i baren sade till Harris, …one needs to be bothered by outside sources. Too many people in this world haven’t enough to worry about, then they begin picking on themselves, and they lose weight. Det är lättare att ignorera hets/pendlande flugor om man är i fred med sig själv som människa och är för upptagen med annat; som att faktiskt leva livet, på egna villkor. Best ‘diet’ out there. Stor eller liten, det är den du är som lyser igenom och överskuggar allt fysiskt i kontakt med andra. Om du är tom, ytlig, missnöjd och utan självinsikt eller helt enkelt en riktigt vidrig människa – så spelar det ingen roll hur du ser ut, du kommer att ha svårt att få meningsfulla relationer och leva ett meningsfullt liv, oavsett. Sedan dör du – precis som alla andra människor. Med den skillnaden att andra människor, de lyckliga andra, nyttjat sin tid på jorden ‘bättre’.
Peace, love, understanding & more love,
*sticky paw print*
”Skeleton”, så lysande och obehaglig novell!
In agreement there!
Annars är Jack-in-the-Box, stilistiskt, en riktig liten pärla i samlingen. Otroligt hur han så enkelt, så enkelt frammanar världen på samma fantastiska, mystiska, magiska och naiva ögonhöjd som den avskärmade lille pojkens. Hjärtskärande vacker helhet.
[…] måndagens inlägg om kroppspanik och att frosseri/svält-dikotomin börjar bli utspridd i samhälle och media så kom […]
[…] hoppas att folk kommer att göra det även om de inte skulle veta vem hon är! Missa inte heller Dark Places och Fiktiviteters personliga reflektioner kring […]
Som vanligt otroligt välskriven och personlig, engagerande text. Och även om texten, som du skriver, inte är peppig så blir den ju ändå det för att du vågar vara så öppen. Jag är mer och mer besatt av att gå ner i vikt och ju mer besatt jag blir desto mer går jag upp verkar det som. Nu har jag 30 kilo att gå ner för att bli normalviktig, hur mycket man än skarvar med BMI. Ska förstås läsa Julia Skotts bok oavsett! Tack för en fin text.
Tack själv, fina du!
Btw så tror jag att det stämmer, det du säger. Ju mer fixerad man blir av att gå ner i vikt, desto svårare blir det. Under de perioder av mitt liv då vikt och mat varit harmoniska grejer i mitt liv och jag känt mig nöjd har jag inte tänkt så mycket på det. Oh the irony, right? 🙂 Var snäll mot dig själv, och ta hand om dig! Och glöm inte att du är fin NU, även om du vill gå ner. Kram!
Tack, vad fint skrivet! Men ja, verkligen ironiskt. Stor kram!
[…] fixar inte riktigt självhjälpsböcker, men kanske att ”Kroppspanik” kan räknas som en ovanligt lyckad och smart sådan? Jag rekommenderar den i vilket fall […]
[…] Kroppspanik av Julia Skott. Den har ju recenserats tokbra av Fiktiviteter och Dark Places för att nämna […]
[…] även Dark Places, Fiktiviteters och Bellas bokbloggs recensioner. Och kika in på författarens läsvärda […]
[…] talas det om kropp, mat och hälsa på ett inte uteslutande bantningsnormativt sätt. Julia Skotts ”Kroppspanik” har fått ett jättegenomslag och häromdagen öppnade Julia för möjligheten till en eventuell […]
[…] hellre blir blinda eller förlorar en kroppsdel än permanent överviktiga. (Källa: Julia Skotts ”Kroppspanik” som ni måste läsa om ni inte redan gjort det, därför att den tar sig an en annan skräck som […]